От Външното министерство на Тунис съобщиха в петък, че е извикан

...
От Външното министерство на Тунис съобщиха в петък, че е извикан
Коментари Харесай

Тунис иска настоява САЩ да обяснят остър коментар за референдума

От Външното министерство на Тунис оповестиха в петък, че е извикан за пояснение чиновник от посолството на Съединени американски щати, откакто държавният секретар Антъни Блинкън изрази угриженост по отношение на демокрацията в Тунис, заяви " Ройтерс ".

Външният министър на Тунис Отман Джеранди сподели на настоящия шарже д`афер на Съединени американски щати Наташа Франчески, че изказването съставлява неприемлива " интервенция в националните вътрешни работи ", се споделя в изказване на министерството.

Припомняме, че президентът Каис Сайед вкара нова конституция, даваща си доста повече пълномощия, но необятната реакция измежду западните демокрации беше приглушена.

" Тунис претърпя тревожна ерозия на демократичните правила през миналата година и обърна доста от мъчно извоюваните облаги на тунизийския народ от 2011 година насам ", сподели тогава Блинкън, имайки поради революцията от 2011 година, която вкара демокрацията.

Новата конституция беше утвърдена на референдум, който президентът организира в понеделник, година откакто Сайед реши да закрие определения парламент и да стартира да ръководи с декрет.

Критиците на президента Каис Сайед обаче се притесняват, че с допитването ще се разбие демокрацията, зародила след революцията от 2011 година

Разделените опозиционни партии в Тунис нарекоха дейностите му прелом, който рискува да върне Тунис назад в автократичната ера отпреди революцията и да забие последния гвоздей в ковчега на въстанията от " арабската пролет " от 2011 година

Съгласно личните правила на Сайед за референдума не е належащо най-малък предел на присъединяване измежду записаните 9,2 милиона гласоподаватели за одобрение на новата конституция. Той единствено посочи, че конституцията ще влезе в действие, откакто бъдат оповестени окончателните резултати, и не сподели какво ще се случи, в случай че гласоподавателите я отхвърлят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР